Over ons

Commissie Normstelling

Het vaststellen van de normen van de Erkenning voor goede doelen gebeurt sinds 2017 door een onafhankelijke commissie. In deze Commissie Normstelling hebben diverse maatschappelijke groeperingen zitting en wordt een onafhankelijke normstelling gewaarborgd.


Het stellen van de normen enerzijds en het toezicht houden op die normen anderzijds zijn bij de Erkenningsregeling gescheiden. De onpartijdige, neutrale Commissie Normstelling stelt de normen vast. Het toezicht op deze normen wordt uitgevoerd door het CBF.

 

De Commissie Normstelling is verantwoordelijk voor:

  • Het periodiek evalueren, eventueel bijstellen en vaststellen van de normen van de Erkenningsregeling; op deze normen worden erkende organisaties door het CBF getoetst.
  • Een voor de sector werkbare en eenduidig toetsbare normenset.
  • Het zorgvuldig afwegen van het gevers-, sector- en donateursbelang, en het algemeen maatschappelijk belang.

 

Bij de normstelling zijn de doelstellingen van de Erkenningsregeling leidend.

De normen van de Erkenningsregeling zijn flexibel: met regelmaat worden de normen onder de loep genomen door de Commissie Normstelling en worden er normen toegevoegd maar ook geschrapt. De veranderingen komen onder andere naar voren uit wat er in de maatschappij speelt, de observaties en analyses van de toezichthouder en van de sector zelf.

 

Normen versie 01-10-2022

De laatste versie van de normen zijn hieronder te downloaden.

Normen Erkenningsregeling ABCD – vastgesteld 13 september 2022, ingaande 1 oktober 2022
Normen Erkenningsregeling A tot 50k – vastgesteld 13 september 2022 ingaande 1 oktober 2022

 

 

FAQ

Commissie Normstelling in één oogopslag?
Ga via deze link naar de FAQ

Of lees het artikel ‘De nieuwe Commissie Normstelling voor dummies’ van nieuwswebsite De Dikke Blauwe (22-6-2017)

 

Meer weten over….

De Erkenningsregeling voor goede doelen

Met de Erkenning laten goede doelen zien dat ze degelijk en betrouwbaar zijn, maatschappelijke doelen tot stand brengen en ‘de boel op orde’ hebben. Doelstellingen van de Erkenningsregeling zijn het bevorderen van de kwaliteit en doelrealisatie van goede doelen en het bevorderen van publieksvertrouwen. Lees hier meer over de Erkenning.

 

Het scheiden van normstelling en toezicht

Eén van de wensen vanuit de sector voor de modernisering van het toezicht die met de Erkenningsregeling in 2016 is doorgevoerd, was het scheiden van normstelling en toezicht. Ook uit donateursonderzoek is gebleken, dat donateurs het meest vertrouwen hebben in normstelling die onafhankelijk plaatsvindt. Lees hier meer over scheiding van normen en toezicht.

 

Plaats Commissie Normstelling in stelsel Erkenningsregeling

De Commissie Normstelling is een onafhankelijk orgaan dat deelneemt in de Stuurgroep Erkenningsregeling. Binnen de Stuurgroep wordt de gang van zaken rondom de Erkenning in goede banen geleid. Lees hier meer over deze Stuurgroep en de plaats van de Commissie hierin.

 

Taken Commissie Normstelling

De Commissie stelt de normen vast op basis waarvan de goede doelen voor Erkenning door het CBF in aanmerking komen, en draagt zorg voor een actuele, toetsbare en sectorbreed gedragen set van normen. Lees hier meer over de taken van de Commissie Normstelling.

 

Consultatieproces en aanpassing normen

De Commissie Normstelling organiseert periodiek een brede en open consultatieronde rond de voorgestelde wijzigingen en aanvullingen in de set normen, en hanteert hierbij een aanpassingscyclus. Lees hier meer over het consultatieproces en de aanpassingscyclus.

 

Reglement Commissie Normstelling

In het Reglement van de Commissie Normstelling zijn de verantwoordelijkheden, de taken, de werkwijze en de aanpassingscyclus vastgelegd. Lees hier het Reglement.