Leden commissie

Leden commissie

Samenstelling Commissie Normstelling

Bij de samenstelling van de Commissie Normstelling wordt zoveel mogelijk gedaan aan het represnteren van alle relevante belangen en expertise (‘public oversight’). De commissie bestaat uit minimaal vijf en maximaal zeven leden uit de kring van het gevers-, sector- en donateursbelang inclusief een aantal experts.
Deze samenstelling is in principe als volgt gespecificeerd: één voorzitter, twee leden uit de kring van de brancheorganisatie Goede Doelen Nederland, twee leden die het publiek/de donateurs vertegenwoordigen en twee experts. Bij de samenstelling wordt recht gedaan aan de vertegenwoordiging van alle relevante belangen en expertise.
De toezichthouder CBF bekleedt een advieszetel in de Commissie Normstelling om de afstemming tussen normstelling en toezicht te garanderen; dit is een extra zetel zonder stemrecht.

Portret van: Jan Jaap de Graeff, voorzitter

Jan Jaap de Graeff, voorzitter

Jan Jaap de Graeff was voorheen algemeen directeur van de Vereniging Natuurmonumenten (2003-2013). Tevens was hij lid en vervolgens voorzitter van de vereniging Goede Doelen Nederland (GDN; 2006-2016). Thans is hij onder meer voorzitter van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur, een adviesraad van de regering. Hij is als lid van de Commissie Normstelling voorgedragen door Goede Doelen Nederland.

Portret van: Joost van Lanschot

Joost van Lanschot

Joost van Lanschot werkte gedurende 26 jaar als advocaat ondernemingsrecht en bestuursvoorzitter bij Stibbe. Daarna was hij directeur van VSBfonds, voorzitter van de FIN en van SBF. Hij bekleedt diverse functies als bestuurder en toezichthouder, met name in de wereld van de goede doelen en filantropie.

Portret van: Rob Dorscheidt

Rob Dorscheidt

Rob Dorscheidt is één van de vertegenwoordigers van de donateurs in de Commissie Normstelling. Werkervaring als manager beleidsadviseurs en communicatieprofessionals, in consultancy en als business development bij een start-up. Werkzaam als senior adviseur bij SIR communicatie & participatie, en zelfstandig adviseur. Econometrist met passie voor digitale innovatie en het consumentenbelang.

Portret van: Ruud Kamphuis

Ruud Kamphuis

Ruud Kamphuis werkte 34 jaar bij KWF Kankerbestrijding. Eerst als manager Finance & Operations en de laatste 5 jaar als bestuurssecretaris. Daarnaast was hij bestuurslid van diverse steunstichtingen van KWF. Tevens was hij o.a. voorzitter van de Commissie Verslaggeving van Goede Doelen Nederland (GDN) en initiator en voorzitter van de Commissie Bedrijfsvoering & Financiën van GDN. Thans is hij toezichthouder bij een maatschappelijke organisatie en vrijwilliger bij het Odensehuis Geldermalsen.

Portret van: Emilie Aberson

Emilie Aberson

Emilie Aberson heeft als jurist gewerkt bij de Rijksluchtvaartdienst, Consumentenbond en bij Transavia. Daarna was zij 22 jaar zelfstandig ondernemer en is zij betrokken geweest bij zelfregulering, zowel aan de ontwikkelingskant als aan de toetsingskant. In 2019 was zij mede-oprichter van Erisietsmisgegaan.nl, een klachtenplatform met een door VWS erkende geschillencommissie voor ZZP-ers en kleine organisaties in de zorg. Emilie was lid van de Reclame Code Commissie en diverse geschillencommissies. Tussen 2006 en 2022 heeft zij diverse bestuurs- en toezichtfuncties bekleed.

Portret van: Maarten van Ginkel

Maarten van Ginkel

Maarten van Ginkel werkte 43 jaar als accountant bij PwC. Daar was hij verantwoordelijk voor verschillende cliëntgroepen en de laatste 10 jaar vooral werkzaam voor de publieke sector (rijksoverheid, maatschappelijke organisaties en goede doelen). Daarnaast is Maarten verantwoordelijk geweest voor kwaliteitsborging en was hij lid van de RvC van PwC Europa. Maarten vervulde en vervult verschillende toezichts- en adviesfuncties onder meer bij maatschappelijke organisaties.